Vandringar – Frågor & Svar

Är det dyrt att vandra?

Det går att göra vandring till en riktig prylsport om man vill, men det går också att hålla det billigt. Till exempel genom att fynda second hand eller via online-forum där man köper begagnat. Är det något jag kan tipsa om att lägga mer tid och energi på att hitta precis rätt så är det rejäla vandringskängor och en ryggsäck som sitter skönt på ryggen. Resten upptäcker du med tiden.

Finns det täckning på fjället?

Ibland. Ibland inte. Jag skulle aldrig gå ut med min mobil som den enda navigeringsmöjligheten till exempel för rätt vad det är kan täckningen vara borta ute i naturen, kanske när man minst anar det. Så ta med en riktigt traditionell schyst papperskarta när du ska navigera dig. Och sen så är det så att selfies kan vänta Det är riktigt kul att testa att vara ute i naturen utan att uppdatera sociala medier direkt på plats. Men ta bilder och lägg upp dem när du kommer hem. Det är ett suveränt tips.

Hur hittar jag en vandringskompis?

En vandringskompis kanske är någonting du inte har i din omedelbara närhet vänner eller partner kanske inte är intresserade av att vara ute lika mycket som du. Mitt bästa tips till dig är att använda nya digitala medier för att hitta nya vandringskompisar. Det finns i onlineforum som via Facebook, du kan gå in på Kvinnliga Äventyrare och hitta andra tjejer som vill ut och gå tillsammans.

Hur får jag bort röklukten från kläderna?

Ett jättebra tips som du kan göra när du kommer hem är att slänga in kläder och utrustning i torkskåpet. Låt det ligga där på låg värme så försvinner snabbt röklukten

Hur går jag på toaletten i skogen?

Hitta en avskild plats till att börja med, så får du all lugn och ro som du behöver Sen tar du med en spade, vid behov, och gräver en liten grop. Toapapperet som blir över eldar du upp, så blir det inga otrevliga spår till de som kommer efter dig. Och de tre knepen är allt du behöver veta.

Hur håller vi sams på vandringen?

Ett jättebra tips är att prata igenom vilka förväntningar man har innan vi ger oss ut för att vandra och då kan man prata om saker som när ska vi gå upp på morgonen, hur ofta ska vi ta paus, hur länge tar vi paus och vad har vi för matrutiner? Att komma överens om det innan man har gått ut på fjället sparar mycket tid och tårar på plats.

Hur ofta behöver jag ta paus på vandringen?

En bra tumregel som jag har är att pausa en gång i timmen så jag går 50 minuter och sen rastar jag 10 minuter. Under den här rasten ser jag till att ta av mig skor, kängor, och strumporna, lägger upp strumporna på tork och tar på mig en varm jacka eller tröja så att jag inte fryser under rasten. Och sen ser jag till att dricka något varmt, som varm choklad, kaffe, te eller varm soppa. Det fyller på med energi och gör att jag både orkar vandra länge och njuta av naturen jag har tagit mig till.

Hur många får plats i ett tält?

Det finns såklart rekommendationer för hur många som får plats i ett tält. Men jag brukar ofta välja ett tältnummer större än antalet personer. Så är jag ute själv och vandrar har jag gärna med ett två-personerstält. För det gör att jag lätt kan hälla ut allt ur min väska och har gott om plats där inne.