10 bästa lättviktsköken (friluftskök, stormkök och brännare)

Alla lättviktsvandrare behöver ett friluftskök, ett stormkök eller en brännare som är lätt, pålitlig och gör jobbet efter en lång dag på leden. Tack och lov är marknaden full av både beprövade och nyare modeller med innovativ design. Från allt-i-ett-modeller gjorda exklusivt för att snabbt koka vatten till de som lagar gourmetmåltider under de mest alpina förhållanden, det finns en stormkök som passar alla behov.

Nedan bryter vi ner de bästa stormköken från 2022, inklusive ledande kapsel, gas, alkohol och vedeldade modeller. För mer bakgrundsinformation, se vår jämförelsetabell och köpråd under valen.

ModellTypViktPris
MSR Pocket Rocket 2Gasbrännare73 gramSe priset
Jetboil FlashGaskök371 gramSe priset
MSR WindburnerGaskök430 gramSe priset
Trail Designs Caldera ConeSpritkök67 gramSe priset
Soto WindmasterGasbrännare87 gramSe priset
Jetboil StashGaskök200 gramSe priset
MSR Whisperlite UniversalMultifuelkök549 gramSe priset
Snow Peak Gigapower 2.0Gasbrännare120 gramSe priset
Optimus Polaris OptifuelMultifuelkök72 gramSe priset

1. MSR Pocket Rocket 2

MSR Pocket Rocket 2 är kompatibel med alla gasbehållare av skruvtyp. Kompakt och lätt, den väger 73 gram och inkluderar ett inbyggt grytställ som är kompatibelt med ett brett utbud av kastruller. När den inte används fälls armarna på grytstället ned och passar in i ett litet skyddande plastfodral. Den justerbara flamkontrollen är enkel att använda och ger finkornig kontroll. Det fina med att köpa en fristående spis som Pocket Rocket 2 är att du kan använda den med flera olika grytor och kastruller av bästa sort, istället för att vara låst till en enda kombination av allt-i-ett spis.

2. Jetboil Flash

Jetboil Flash (1L) är ett helt integrerat matlagningssystem som inkluderar en spis, isolerad gryta med lock, spisställ och en måttbägare/skål i plast. Den är designad för att göra en sak otroligt bra, vilket är att snabbt koka vatten för drycker och måltider. Med en vikt på 371 gram kan Flash koka 1 liter vatten på 4 minuter och 30 sekunder (även om den bara kan koka en halv liter åt gången). Ett tändsystem med tryckknappar eliminerar behovet av tändstickor medan en färgbytesindikator på utsidan av kastrullens isoleringslock låter dig veta när ditt vatten är varmt. När den inte används passar spisen, stativet och en 100 gram gasbehållare inuti kokkärlet, vilket gör den lätt att packa. Jetboil Zip (0,8L) är väldigt lik men mer kompakt, medan Jeboil Sumo (1,8L) är tillräckligt stor för två personer att använda.

3. MSR Windburner

MSR Windburner är ett annat komplett gaskök som inkluderar ett isolerat kokkärl, spis, stabilisator och plastmugg/skål. Det som skiljer den från Jetboil Flash är dess flamfria spis, vindmotstånd och bränsleeffektivitet. Den använder ett helt slutet värmeelement med en intern tryckregulator som gör kaminen praktiskt taget ogenomtränglig för yttre förhållanden. Med en vikt på 430 gram kan Windburner koka en liter vatten på 4 minuter och 30 sekunder och är nästan dubbelt så effektiv som en Jetboil, så du får dubbelt så många kokar per gasbehållare. När det är dags att åka packar Windburner spissystemet ihop och det får plats en 110 gram gasbehållare.

4. Trail Designs Caldera Cone

Det är naturligtvis alltid knöligare och mer pyssel med att elda ved än att använda ett gaskök eller liknande. Men eld är ju också ganska trevligt och det kan ha ett egenvärde att inte släpa med sig mer petroleumprodukter än nödvändigt ut i skogen. I sådana sammanhang är Caldera Cone ett lätt alternativ. Det är dock förmodligen inte enklare att använda produkten än att göra en vanlig eld och ställa eller hänga kastrullen ovanför denna. Men med titanfolien under så lämnar man färre märken på vegetationen och utnyttjar förmodligen veden bättre. Öppna eldar har enligt min erfarenhet en tendens att bli onödigt stora även om man bara skall koka upp någon liter vatten.

5. Soto Windmaster

Soto är ett välrenommerat företag känt för att göra finkonstruerade brännare. Soto Windmaster är speciellt designad för att ge överlägsen vindprestanda med ett infällt brännarhuvud som fungerar som ett inbyggd vindskydd . Detta låter också kastruller sitta närmare brännarhuvudet, vilket förbättrar bränsleeffektiviteten. Windmastern levereras med ett 4-armars clip-on grytstöd som kan stödja större kokgrytor. Windmaster väger 87 gram och är en mycket kraftfull spis, som kan sjuda eller koka snabbt. Den finns också med eller utan piezotändare och mycket rimligt prissatt. Vi är också fans av Soto Amicus Stove, som har ett anslutet grytställ och finns tillgängligt med ett integrerat kokset.

6. Jetboil Stash

Jetboil Stash är ett 200 gram fullt integrerat personligt matlagningssystem som inkluderar en titan spis, en anodiserad kokgryta med lock och ett stativ. Den är mycket mindre kraftfull än Jetboil Flash som listas ovan men också mycket mindre, lättare och packbar, vilket är anledningen till att det är ett så attraktivt alternativ. När den inte används passar spisen, stativet och en gasbehållare på 100 gram inuti kokkärlet, vilket gör Stash anmärkningsvärt lätt att packa. Stash kan koka en halv liter vatten på 2 minuter och 30 sekunder och koka upp till 12L på en liten bränslebehållare.

7. MSR Whisperlite Universal

MSR Whisperlite Universal förbränner en mängd olika bränslen, inklusive vit gas, fotogen, blyfri bensin och isobutanpropan, vilket ger dig massor av flexibilitet oavsett var du befinner dig. Byt bara bränsleledningen och välj en av 3 självrengörande Shaker-jets, beroende på vilken bränsletyp som krävs. Vid förbränning av vit gas kan Universal koka en liter vatten på 3 minuter och 30 sekunder medan det tar 3 minuter och 45 sekunder med en isobutankanister. Sjudning är möjlig med alla bränsletyper samt en rullande koka, medan fjärrbrännaren gör det möjligt att använda en vindruta, oavsett vilken typ av bränsle som används. Förutom kaminen inkluderar Whisperlite Universal en bränslepump, vindskydd, värmereflektor och smådelar.

8. Snow Peak Gigapower 2.0

Snow Peak GigaPower 2.0 är en fristående brännare som kan sjuda eller koka vatten. Den har fyra grytstöd som är kompatibla med en mängd olika kokgrytor, samt ett inbyggt piezotändningssystem för makalös tändning. En solid och pålitlig prestanda, väger 120 gram och det tar i genomsnitt 4 minuter och 45 sekunder att koka en liter vatten. Även om det kommer med ett skyddande plastfodral, kan det också förvaras i en mängd olika kokkärl med en gasbehållare. En extra vidskydd finns också tillgänglig för att öka dess imponerande bränsleeffektivitet.

https://www.youtube.com/watch?v=h5apAeoeju0

9. Optimus Polaris Optifuel

Expeditionskök, även kallat multifuelkök och precis som namnet avslöjar går dem att använda med olika typer av bränsle. Detta gör det optimalt för vinterturer eller bergsbestigning på höga höjder som ställer lite andra krav på utrustningen. Det är även ett kök för dig som rör dig över världen och inte är helt säker på vilket bränsle du kommer behöva använda på resan, eftersom du inte får ta med dig ditt eget bränsle på flyget.

Optimus Polaris Optifuel är en spis som kan användas med kapselbränsle, vit gas, fotogen, diesel eller jetbränsle, vilket gör den idealisk för internationella resor. Fjärrpositionering av en burkbränslekälla låter dig använda kaminen med ett vindskydd för maximal effektivitet, medan den integrerade kastrullen och spisstativet möjliggör användning med större kastruller för snösmältning eller gruppmatlagning. Kaminen innehåller en flaska för flytande bränsle. Stora 1 liters flytande bränsleflaskor finns också tillgängliga.