Resa lätt utan att kompromissa: De 7 bästa lättviktsryggsäckarna för ultralätt packning

Lättviktsryggsäck är det ultimata valet för vandrare som vill ha en minimal, bekväm och ergonomisk ryggsäck. Med dessa ryggsäckar behöver du inte längre bära en tung ryggsäck som orsakar värk i kroppen. I stället kan du fokusera på att njuta av vandringen och naturen runt omkring dig. Nedan presenterar vi våra favoritryggsäckar, från minimalistiska ultralätta ryggsäckar till mer komfortinriktade (men lätta) alternativ för helgvandraren.

Vandring med lättviktsryggsäck
Vandring med lättviktsryggsäck

För att hjälpa dig att hitta den perfekta lätta ryggsäcken har vi även inkluderat en komplett guide med viktig information om hur du väljer rätt lättviktsryggsäck. I guiden går vi igenom ett test av lättviktsryggsäck med tung last, olika typer av lättviktsryggsäckar samt vilka utvärderingskriterier du bör tänka på.

ModellViktVolymPris
Gossamer Gear Mariposa814 gram60LSe priset
Hyperlite Mountain Gear Southwest 3400918 gram55LSe priset
Granite Gear Crown 21071 gram60LSe priset
Osprey Exos 581320 gram58LSe priset
ULA Equipment Circuit 68L1038 gram68LSe priset
REI Flash 55L1191 gram55LSe priset
Gregory Focal 581171 gram58LSe priset
7 bästa lättviktsryggsäckarna för ultralätt packning

1. Gossamer Gear Mariposa

Gossamer Gear Mariposa (60L) är den perfekta lättviktsryggsäcken för vandrare som önskar en bekväm och lätt ryggsäck med gott om förvaringsutrymme. Med sin intuitiva design är Mariposa enkel att organisera inför flerdagarsvandringar och den har flertalet externa fickor för att du ska ha allt du behöver inom räckhåll. Ryggsäcken är utrustad med en lätt aluminiumram som utan problem kan bära upp till 17 kg, och du har möjlighet att köpa utbytbara höftbälten för en ännu bättre passform. Med sin vikt på endast 814 gram och en unisexstorlek, är Gossamer Gear Mariposa en ryggsäck som passar alla.

2. Hyperlite Mountain Gear Southwest 3400

Hyperlite Mountain Gear 3400 Southwest (55L) är en ultralätt och strömlinjeformad lättviktsryggsäck som är perfekt för alla utomhusäventyr. Den är tillverkad av det starka och 100% vattentäta materialet Dyneema Composite Fabrics (tidigare känt som Cuben Fiber), vilket gör att den klarar av alla väderförhållanden. Ryggsäcken är utrustad med en böjbar aluminiumram som ger en anpassningsbar passform, och rekommenderad belastning är upp till 20 kg. Med sin vikt på endast 918 gram och unisexstorlek passar Hyperlite Mountain Gear 3400 Southwest alla vandrare.

3. Granite Gear Crown 2

Granite Gear Crown 2 (60L) är en ultralätt lättviktsryggsäck som är perfekt för vandringar. Med en vikt på endast 1071 gram med alla tillvalskomponenter, har den allt du behöver för en framgångsrik vandring. Den är utrustad med en valfri topplock, en rymlig framficka i mesh och sidofickor för vattenflaskor. Den rekommenderade belastningen för ryggsäcken är 15 kg. Dessutom finns en specifik modell för damer tillgänglig.

4. Osprey Exos 58

Osprey Exos 58 är en ultralätt och minimalistisk lättviktsryggsäck som är mycket populär bland vandrare. Med en vikt på endast 1320 gram i full konfiguration och en styv ram, är den lämplig för att bära vikter upp till 16 kg. Du har också möjlighet att ta bort det övre locket om det inte behövs, vilket ytterligare minskar packvikten. Ryggsäcken har ultralätta detaljer och erbjuder utmärkt ryggventilation, vilket gör den perfekt för vandring i varma och fuktiga förhållanden. Om du letar efter en lättviktsryggsäck som specifikt är designad för kvinnor, finns det också en dammodell av Exos 58 tillgänglig, nämligen Osprey Eja 58.

5. ULA Equipment Circuit 68L

ULA Circuit Backpack är en oerhört populär lättviktsryggsäck för flerdagarsvandringar. Med en volym på 68 liter väger den endast 1038 gram och har en maximal lastkapacitet på 15 kg. Ryggsäcken finns i specifika storlekar för både män och kvinnor, och är utrustad med ett unisex-höftbälte. Circuit har en uppskattad roll-top-design som passar perfekt för långdistansvandrare. Den har också en främre meshficka, två stora sidofickor för vattenflaskor samt två rymliga höftbältesfickor.

6. REI Flash 55L

REI Flash 55 Backpack är en ultralätt lättviktsryggsäck som endast väger 1191 gram och kan kompletteras med ett valfritt topplock. Ryggsäcken har alla standardfunktioner du förväntar dig av en ultralätt ryggsäck, inklusive en främre meshficka, sidofickor för vattenflaskor och höftbältesfickor. Det som verkligen gör denna lättviktsryggsäck speciell är dess två framstående egenskaper. För det första kan du skräddarsy ryggsäcken med ”packmods” – fickor och remmar som enkelt kan tas bort utan att du behöver använda sax och därmed sparar extra vikt. Dessutom kan du anpassa placeringen av dessa packmods efter dina specifika behov. Flash 55 har även innovativa sidofickor för vattenflaskor som är mycket användarvänliga, med snäppförslutningar som säkert håller stora flaskor på plats. För de som söker en lättviktsryggsäck speciellt utformad för kvinnor finns även en damspecifik modell av REI Flash 55 tillgänglig.

7. Gregory Focal 58

Gregory Focal 58 (Facet 55 för kvinnor) är lätta ryggsäckar i trampolinstil som är utformade för flerdagarsvandringar och klarar av att bära 15-20 kg. Med en full konfiguration väger ryggsäckarna 1171 gram och har flytande topplock samt ett medföljande regnskydd som kan bytas ut mot en ultralätt väderklaff för att minska vikten. Både Focal och Facet har en främre stretchficka i mesh, sidofickor för vattenflaskor och baktill finns ventilation, vilket gör dem perfekta för vandring i fuktigt väder. En viktig skillnad mellan Gregory Focal och Facet och de tidigare nämnda Osprey Exos och Eja är att Exos och Eja har justerbar bållängd.

Vilken ryggsäck ska man välja?

En ryggsäck har en huvudfunktion, att transportera utrustning. Allt annat är antingen underfunktioner eller stödfunktioner. Men ryggsäcksdjungeln kan synas helt oöverskådlig. Enligt min mening så behöver nästan ingen vandrare en ultralätt ryggsäck som rymmer mer än 50–60 liter och klarar en maxvikt på 15 kilo. Det är ungefär vad man kan behöva för en veckas vandring utan provianteringsmöjligheter. Större ryggsäckar som klarar tyngre laster kan man behöva i undantagsfall om man vandrar väldigt långt utan provianteringsmöjligheter. Eller om man har med sig tunga saker som klätterutrustning, kamerautrustning eller grottkryparutrustning.

Lättviktsryggsäck med tung last

Chris Townsend; en av värdens mest rutinerade vandrare och pryltestare, och författare till ett antal upplagor av ”The Backpacker’s Handbook”, skrev en artikel på backpackinglighet.com redan 2008; ”Light Packs for Heavy Loads” där han testade lätta ryggsäckar med tunga laster.

Han utvärderade om han kunde bära 25 kilo i var och en av dessa ryggsäckar utan att bärsystemet, axelremmar och höftremmar knasade ihop, och gjorde att ryggsäcken inte klarade av jobbet. Hans slutsats var då för att bära en ryggsäck tillräckligt komfortabel (det är aldrig komfortabelt att bära 25 kilo) var att ryggsäcken inte behövde väga mer än 1,8 kilo. Men detta är alltså 14 år sedan. Min egen slutsats idag är att det finns utmärka ryggsäckar som inte väger mer än 1 kilo, som rymmer 50–60 liter och som lätt klarar 25 kilo på ryggen (på ett någorlunda bekvämt sätt). Väger ryggsäcken mer än så är bara extra vikt, och dessutom är dom ryggsäckarna oftast dyrare.

Krav på lätta vandringsryggsäckar

Det finns många ryggsäckar, från olika tillverkare, som passar in på dom här önskemålen. Och ganska många finns i svenska friluftbutiker. Andra går att köpa i europeiska webbutiker. Med dom returregler som internet-handeln har numera så är det också enkelt att returnera en ryggsäck som inte passar dig. ryggsäckar har blivit mer och mer som skor. Det vill säga, det är inte säker att det som passar dig passar mig. Vilka andra krav än just vikten ska man ha när det kommer till en bra lättviktsryggsäck?

Många och stora ytterfickor

Jo, för vandringsryggsäckar är det väldigt användbart med många och ganska stora ytterfickor. Du vill alltid ha en stor ytterficka där du kan stoppa tälten (kondensblött på morgonen) och sedan ha det nära tillhands på kvällen när du ska slå upp det. På sidorna har du ofta kåsa och godis som du vill ha lättillgängligt på rasterna. I bältesfickorna vill du ha sånt som mobiltelefon, kamera, karta och kompas. Mössa och vantar är också sådan som du gärna vill kunna plocka fram och ta på dig utan att ta av ryggsäcken.

Kompressionsremmar

Det är också viktigt ett en ryggsäck har bra kompressionsremmar. Så man kan göra den smal och lång, istället för kort och tjock när den inte är fullpackad. Jag tycker att parallella remmar, antingen två eller tre på vardera sida av ryggsäcken fungerar bäst. Bättre än exempelvis sicksackremmar som finns på flertalet ryggsäckar, som jag tycker gör att ryggsäckar håller formen betydligt sämre och tendensen är att packningen sjunker ner, ryggsäcken blir päronformad och får en dålig bärkomfort.

Axelremmar och avbärarbälte

Bekväma axelremmar och avbärarbälte är naturligtvis också viktigt för att ryggsäcken ska fungera bra. När det gäller avbärarbältet så kan det vara förvånansvärt tungt och ovadderade.

Vad du bör undvika

Avslutningsvis lite vad om vad du inte borde vara så intresserad av när du ska välja ryggsäck.

Vattenbehållare

Och dit hör möjligheten att transportera den typen av vattenpåsar (vattenbehållare) med slang till munnen som är avsedd för att du ska kunna dricka medans du vandrar. Jag undviker som pesten att bära vatten. Vatten är nämligen tungt. 1 liter vatten väger lika mycket som din ryggsäck, alltså 1 kilo, och det är dålig prioritering om det finns vatten längst vägen där du vandrar. Kan du inte undvika att bära vatten så finns det mindre komplicerade, lättare och betydligt billigare metoder än den här typen av vätskepåsar. Det bästa exemplet är förmodligen den vanliga pet-flaskan. Den är i princip gratis, den vägen en bråkdel av vad dom tunga och dyra specialflaskorna gör som man kan hitta i butiker. Och det är lätt att plocka fram den ur en lågt sittande ytterficka på sin ryggsäck, dricka och sätta tillbaka den utan att man behöver ta av sig ryggsäcken. Om man skulle önska sig det.

Regntäthet

Något som också stor högt på listan över sånt som du inte borde vara intresserad av är ryggsäcken mer eller mindre påstådda regntäthet. Alla ryggsäckar läcker, förre eller senare. Oftast förr. Att hänga på ett regnskydd utanpå är också meningslöst ur den synvinkeln eftersom regnskyddet inte täcker hela ryggsäcken. Vattnet rinner således in genom den oskyddade ryggsidan. Dom sakerna som du absolut behöver hålla torra förvarar du i separata, garanterade packpåsar inuti ryggsäcken.