Topp 10 lättviktsryggsäckar för ultralätt packning

Lättviktsryggsäck är det ultimata valet för vandrare som vill ha en minimal, bekväm och ergonomisk ryggsäck. Med dessa ryggsäckar behöver du inte längre bära en tung ryggsäck som orsakar värk i kroppen. I stället kan du fokusera på att njuta av vandringen och naturen runt omkring dig. Nedan presenterar vi våra favoritryggsäckar, från minimalistiska ultralätta modeller till mer komfortinriktade alternativ för helgvandraren.

Vandring med lättviktsryggsäck
Vandring med lättviktsryggsäck

För att hjälpa dig att hitta den perfekta ryggsäcken har vi även inkluderat en komplett guide med viktig information om hur du väljer rätt lättviktsryggsäck. I guiden går vi igenom ett test av lättviktsryggsäck med tung last, olika typer av lättviktsryggsäckar samt vilka utvärderingskriterier du bör tänka på.

ModellViktVolymPris
Gossamer Gear Mariposa814 gram60LSe priset
Hyperlite Mountain Gear Southwest 3400918 gram55LSe priset
Granite Gear Crown 21071 gram60LSe priset
Osprey Exos 581320 gram58LSe priset
ULA Equipment Circuit 68L1038 gram68LSe priset
REI Flash 55L1191 gram55LSe priset
Gregory Focal 581171 gram58LSe priset
Superior Wilderness Designs Long Haul 50970 gram50LSe priset
Sierra Designs Flex Capacitor 40-601191 gram40-60LSe priset

1. Gossamer Gear Mariposa

Gossamer Gear Mariposa (60L) är den perfekta lättviktsryggsäcken för vandrare som vill ha en bekväm och lätt ryggsäck med gott om förvaring. Med sitt intuitiva design är Mariposa lätt att organisera inför flerdagarsvandringar, och den har många externa fickor för att du ska kunna ha allt du behöver till hands. Ryggsäcken har en lätt aluminiumram som kan bära upp till 17 kg utan problem, och du kan även köpa utbytbara höftbälten för en ännu bättre passform. Den väger bara 814 gram och med unisexstorlek är Gossamer Gear Mariposa en ryggsäck som passar alla.

2. Hyperlite Mountain Gear Southwest 3400

Hyperlite Mountain Gear 3400 Southwest (55L) är en ultralätt och strömlinjeformad lättviktsryggsäck som är perfekt för alla utomhusäventyr. Tillverkad i det starka och 100% vattentäta Dyneema Composite Fabrics-materialet (tidigare känt som Cuben Fiber) kan denna ryggsäck ta dig genom allt, oavsett väder. Ryggsäcken har en aluminiumram som kan böjas för att ge en anpassad passform, och den rekommenderade belastningen är på 20 kg. Den väger bara 918 gram och med unisexstorlek passar Hyperlite Mountain Gear 3400 Southwest alla vandrare.

3. Granite Gear Crown 2

Granite Gear Crown 2 (60L) är en ultralätt lättviktsryggsäck som är perfekt för vandring. Den väger endast 1071 gram med alla valfria komponenter, och har allt du kan tänkas behöva för en lyckad vandring, inklusive ett valfritt topplock, en stor framficka i mesh och sidofickor för vattenflaskor. Ryggsäcken har en rekommenderad belastning på 15 kg. En dammodell av Granite Gear Crown 2 är också tillgänglig.

5. Osprey Exos 58

Osprey Exos 58 är en ultralätt och minimalistisk lättviktsryggsäck som är mycket populär bland vandrare. Den väger bara 1320 gram fullt konfigurerad, och har en styv ram som gör den lämplig för vikter på upp till 16 kg. Du kan ta bort det övre locket om du inte behöver det, vilket minskar packvikten ytterligare. Ryggsäcken har ultralätta detaljer och bra ryggventilation, vilket gör den perfekt för vandring i varma och fuktiga förhållanden. Om du letar efter en lättviktsryggsäck som är speciellt designad för kvinnor finns Osprey Eja 58, en dammodell av Exos 58, tillgänglig.

6. ULA Equipment Circuit 68L

ULA Circuit Backpack är en mycket populär lättviktsryggsäck för flerdagarsvandringar. Med en storlek på 68 liter väger den bara 1038 gram, och har en lastkapacitet på 15 kg. Ryggsäcken finns i specifika storlekar för män och kvinnor, och har ett unisex höftbälte. Circuit har en roll-top som är mycket uppskattad av långdistansvandrare, och den har även en främre meshficka, två stora sidofickor för vattenflaskor och två stora höftbältesfickor.

7. REI Flash 55L

REI Flash 55 Backpack är en ultralätt lättviktsryggsäck på endast 1191 gram, som kan fås med ett valfritt topplock. Ryggsäcken har alla standardfunktioner du kan förvänta dig av en ultralätt ryggsäck, inklusive en främre meshficka, sidofickor för vattenflaskor och höftbältesfickor. Detta är en lättviktsryggsäck som sticker ut på två sätt. För det första kan den fås med ”packmods” – fickor och remmar som kan tas bort utan att du behöver använda saxen, och som kan spara extra vikt. Du kan även flytta runt dessa packmods för att anpassa ryggsäcken efter dina specifika behov. Flash 55 har också innovativa sidofickor för vattenflaskor som gör det mycket enkelt att nå flaskorna, med snäppförslutningar som håller höga flaskor på plats. Om du letar efter en lättviktsryggsäck som är speciellt designad för kvinnor finns även en damspecifik modell av REI Flash 55 tillgänglig.

8. Gregory Focal 58

Gregory Focal 58 (kvinnors Facet 55) är lättviktsryggsäckar med trampolinstil för flerdagarsvandringar som kan bära upp till 15-20 kg. Ryggsäckarna väger 1171 gram fullt konfigurerade, och har flytande topplock och medföljande regnskydd som kan ersättas av en ultralätt väderklaff för att spara vikt. Focal och Facet har även en främre stretchficka i mesh, sidofickor för vattenflaskor och ventilation baktill, vilket gör dem perfekta för vandring i fuktigt väder. En stor skillnad mellan Gregory Focal och Facet och Osprey Exos och Eja ovan är att Exos och Eja har en justerbar längd på bålen.

9. Superior Wilderness Designs Long Haul 50

10. Sierra Designs Flex Capacitor 40-60

Vilken ryggsäck ska man välja?

En ryggsäck har en huvudfunktion, att transportera utrustning. Allt annat är antingen underfunktioner eller stödfunktioner. Men ryggsäcksdjungeln kan synas helt oöverskådlig. Enligt min mening så behöver nästan ingen vandrare en ultralätt ryggsäck som rymmer mer än 50–60 liter och klarar en maxvikt på 15 kilo. Det är ungefär vad man kan behöva för en veckas vandring utan provianteringsmöjligheter. Större ryggsäckar som klarar tyngre laster kan man behöva i undantagsfall om man vandrar väldigt långt utan provianteringsmöjligheter. Eller om man har med sig tunga saker som klätterutrustning, kamerautrustning eller grottkryparutrustning.

Lättviktsryggsäck med tung last

Chris Townsend; en av värdens mest rutinerade vandrare och pryltestare, och författare till ett antal upplagor av ”The Backpacker’s Handbook”, skrev en artikel på backpackinglighet.com redan 2008; ”Light Packs for Heavy Loads” där han testade lätta ryggsäckar med tunga laster.

Han utvärderade om han kunde bära 25 kilo i var och en av dessa ryggsäckar utan att bärsystemet, axelremmar och höftremmar knasade ihop, och gjorde att ryggsäcken inte klarade av jobbet. Hans slutsats var då för att bära en ryggsäck tillräckligt komfortabel (det är aldrig komfortabelt att bära 25 kilo) var att ryggsäcken inte behövde väga mer än 1,8 kilo. Men detta är alltså 14 år sedan. Min egen slutsats idag är att det finns utmärka ryggsäckar som inte väger mer än 1 kilo, som rymmer 50–60 liter och som lätt klarar 25 kilo på ryggen (på ett någorlunda bekvämt sätt). Väger ryggsäcken mer än så är bara extra vikt, och dessutom är dom ryggsäckarna oftast dyrare.

Krav på lätta vandringsryggsäckar

Det finns många ryggsäckar, från olika tillverkare, som passar in på dom här önskemålen. Och ganska många finns i svenska friluftbutiker. Andra går att köpa i europeiska webbutiker. Med dom returregler som internet-handeln har numera så är det också enkelt att returnera en ryggsäck som inte passar dig. ryggsäckar har blivit mer och mer som skor. Det vill säga, det är inte säker att det som passar dig passar mig. Vilka andra krav än just vikten ska man ha när det kommer till en bra lättviktsryggsäck?

Många och stora ytterfickor

Jo, för vandringsryggsäckar är det väldigt användbart med många och ganska stora ytterfickor. Du vill alltid ha en stor ytterficka där du kan stoppa tälten (kondensblött på morgonen) och sedan ha det nära tillhands på kvällen när du ska slå upp det. På sidorna har du ofta kåsa och godis som du vill ha lättillgängligt på rasterna. I bältesfickorna vill du ha sånt som mobiltelefon, kamera, karta och kompas. Mössa och vantar är också sådan som du gärna vill kunna plocka fram och ta på dig utan att ta av ryggsäcken.

Kompressionsremmar

Det är också viktigt ett en ryggsäck har bra kompressionsremmar. Så man kan göra den smal och lång, istället för kort och tjock när den inte är fullpackad. Jag tycker att parallella remmar, antingen två eller tre på vardera sida av ryggsäcken fungerar bäst. Bättre än exempelvis sicksackremmar som finns på flertalet ryggsäckar, som jag tycker gör att ryggsäckar håller formen betydligt sämre och tendensen är att packningen sjunker ner, ryggsäcken blir päronformad och får en dålig bärkomfort.

Axelremmar och avbärarbälte

Bekväma axelremmar och avbärarbälte är naturligtvis också viktigt för att ryggsäcken ska fungera bra. När det gäller avbärarbältet så kan det vara förvånansvärt tungt och ovadderade.

Vad du bör undvika

Avslutningsvis lite vad om vad du inte borde vara så intresserad av när du ska välja ryggsäck.

Vattenbehållare

Och dit hör möjligheten att transportera den typen av vattenpåsar (vattenbehållare) med slang till munnen som är avsedd för att du ska kunna dricka medans du vandrar. Jag undviker som pesten att bära vatten. Vatten är nämligen tungt. 1 liter vatten väger lika mycket som din ryggsäck, alltså 1 kilo, och det är dålig prioritering om det finns vatten längst vägen där du vandrar. Kan du inte undvika att bära vatten så finns det mindre komplicerade, lättare och betydligt billigare metoder än den här typen av vätskepåsar. Det bästa exemplet är förmodligen den vanliga pet-flaskan. Den är i princip gratis, den vägen en bråkdel av vad dom tunga och dyra specialflaskorna gör som man kan hitta i butiker. Och det är lätt att plocka fram den ur en lågt sittande ytterficka på sin ryggsäck, dricka och sätta tillbaka den utan att man behöver ta av sig ryggsäcken. Om man skulle önska sig det.

Regntäthet

Något som också stor högt på listan över sånt som du inte borde vara intresserad av är ryggsäcken mer eller mindre påstådda regntäthet. Alla ryggsäckar läcker, förre eller senare. Oftast förr. Att hänga på ett regnskydd utanpå är också meningslöst ur den synvinkeln eftersom regnskyddet inte täcker hela ryggsäcken. Vattnet rinner således in genom den oskyddade ryggsidan. Dom sakerna som du absolut behöver hålla torra förvarar du i separata, garanterade packpåsar inuti ryggsäcken.